Helgeland Teglverk, 1959-77

Helgeland Teglverk

Der Arbor bygde tregipsplatefabrikk i Holandsvika, ble det opprinnelig bygd en teglsteinsfabrikk. I september 1959 ble den første steinen produsert, og den gikk til telegrafbygget som var under oppførelse i Mosjøen. Bedriftens første direktør var Arne Claudi. Da het bedriften Helgeland Teglverk.
Bedriften fikk et turbulent liv og var gjennom flere refinansieringer før det ble endelig slutt i 1977. Skriftlig materiale har vært vanskelig å finne. Muntlige kilder sier at snekker Ivar Pettersen (hos byggmester Elmar Svendsen) var en pådriver for teglverket. Han sørget blant annet for prøver av leira. En annen ildsjel var Arne Holand. Han arbeidet ved bedriften i alle år, og var avdelingsleder etter at trønderne overtok
I juli 1971 omtaler Helgeland Arbeiderblad konkurs ved Vefsn Teglverk. Stedlig leder Arne Holand beskrev konkursen som uforståelig. Han fortalte om stor aktivitet og problemer med å effektuere alle bestillinger.
Eier den gang var Innherad Teglverk, Verdal, og styreformann Arne Voll omtalte situasjonen stikk motsatt; gjeld og store avsetningsvansker.
Orfører Arne Aalbotsjord var svært kritisk til å bidra til ny redningsaksjon: – Tidligere, da bedriften bar navnet Helgeland Teglverk, var det kommunene Elsfjord, Drevja og Mosjøen som hadde aksjemajoriteten. Så kom konkursen, jeg tror det var i 1963. Aksjekapitalen røk den gangen. Så var det at Innherad Teglverk kom inn i bildet. Jeg tror ikke det går å drive lønnsomt i kommunal regi hvis det ikke går i privat, sa Aalbotsjord i 1971.
Men det ble åpenbart satset på nytt. 29. september 1977 ble nemlig bedriften nok en gang slått konkurs. Nå var navnet Vefsn Tegl AS og gjelda var nå kommet opp i en million kroner. Ordfører Eugen Almås var styreformann og han fortalte at det allerede var gjort forberedelse for å starte på nytt, men jeg har ikke funnet papirer på at det skjedde.
Bildene er dessverre uten årstall. Men bildet fra stiftelsesmøte i Vefsn Tegl AS er muligens fra 1971. Det er i alle fall tatt i det tidligere rettslokalet i brannstasjonen. Lokale banke og byggebransje er godt representert.

Teglverket i Holandsvika

Dreneringsrør

Plombert dør

Stiftelsemøte Vefsn Tegl AS — Fra venstre: Godthard Nyhagen, AB Jürgensen, Torbjørn Haug, ukjent, Arne Aalbotsjord, Olav Drevland, ukjent, Elmar Svendsen, ukjent, Arne Holand, Paul Mjåvatn, Halvdal Blaafjell og John Folstad.

Teglstein

Vist 1137 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Kjell Martinsen, Vevelstad.
I 1973-74 drev jeg med nydyrkning på Høyholm i Vevelstad. Jeg kjøpte da drensrør fra Tegelverket. Jeg var med transporttøren og hentet rørene, og når bilen var lastet opp så var rørlagret tomt. Jeg tror ikke det ble produsert noe etterpå. Jeg husker ikke hvor mye jeg kjøpte, men jeg brukte opp alt. Rørene ligger fortsatt og fungerer.

Annonse

Nye bilder