Viser arkivet for januar, 2012

Kafe på Hongset

Klara Myrvang ved kafedisken

To hytter ble bygd for å overnatte gjestene

Klara Myrvangs kafe på Hongset i Velfjord

Midt på 60-tallet ble det bilveg fram til Hongset i Velfjord. Dermed kom også turistene til bygda, og det ble startskuddet for ”Klara Myrvangs kafe og overnatting”.
Bildene er tatt i juli 1978. Da var stua på gården utvidet og innredet for kafedrift. Harald Myrvang hadde også bygd to store hytter for å gi overnatting til turistene.
Faste retter på menyen til Klara var laks, rømmegrøt og stekt ørret. Populært var også lefse med velfjordgomme. Legg forresten merke til prislistene på disken. Fårikål kostet 22 kroner, stekt ørret 25 kroner og en stor porsjon rømmegrøt fikk du for 15 kroner. Pils til maten kostet 8 kroner for 35 år siden.

Sprekinger på 462 år

Øverstuen i Næverli er siste gården på vegen inn i Toven

Til sammen 462 år. Fra venstre Gudrun, Eliseus, Ingrid, Astrid, Trygve og Torolv

I juli 1979 var det historisk slektstreff på gården Øverstuen i Næverli. Da møttes alle seks søsken med en gjennomsnittsalder på vel 77 år for første gang på 27 år, og de møttes på heimplassen i Leirvika – den aller øverste boplassen opp mot Tovenfjellet.
Søsknene ble født i Blåfjellet i Drevja. Men familien ble tvunget til å flytte da ekserserplassen ble opprettet i 1913. Da flyttet de til Leirvika og ble ranværinger. I sin tid var det både kyr, sauer og et førtitalls geiter på gården, men i 1956 Næverli fraflyttet.
De seks søsknene som møttes i 1979 var: Eliseus Sørmo, 87 år, Hemnes aldersheim, Torolv Sørmo, 79 år, Straumbygda i Rana, Ingrid Hestnes, 76 år, Hemnesberget, Gudrun Andersen, 70 år, Hauknes ved Mo i Rana, Trygve Sørmo, 67 år, Bodø, og Astrid Holmvik, 82 år, Sandnessjøen.

Helgelands første ”glassbil”

Bildet er tatt i Mosjøen i1922 utenfor cafe Tipperary, og bilen tilhørte Sivert Ørjevatn fra Hattfjelldal. Dette var den første innelukkede bilen som kom til Helgeland. Derfor ble den omtalt som glassbil.
Hattfjelldal kommune kjøpte bil i 1920, og Ørjevatn ble sendt til Trondheim på sjåførskole. To år kjørte han kommunens bil før han kjøpte sin egen (bildet). Den ble kjøpt hos Bjerve i Namsos for 6800 kroner, som var mye penger den gang.
Mye vei var det heller ikke å kjøre på den gang. Riksvegen sørover stoppet ved Sefrivatn og ved Bogfjellmo var det ferje over Vefsna.

Annonse